Paris Texas (Love will tear us apart...again)


Spoiler alert!

Ένας αγνώστου ταυτότητας άντρας περπατά, με αποφασιστικό βήμα, στην έρημο του Τέξας. Λιποθυμά από εξάντληση, ασιτία και αφυδάτωση, έξω από ένα βενζινάδικο. Ένας γιατρός τον περιθάλπει και ειδοποιεί τον αδελφό του. Μαθαίνουμε ότι αυτός ο άντρας, ο Τράβις, αγνοείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο αδελφός του τον εντοπίζει στην έρημο, καθώς το είχε σκάσει από το βενζινάδικο. Δε μιλά στην αρχή. Η πρώτη του λέξη είναι Παρίσι. Ο αδελφός του καταλαβαίνει ότι θέλει να πάει στο Παρίσι, στη Γαλλία. Του λέει μια ιστορία για τους γονείς τους. Ο πατέρας τους αστειευόταν λέγοντας πάντα στην παρέα ότι η γυναίκα του ήταν από το Παρίσι... έκανε μια μακρυά παύση, που άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν Γαλλίδα και μετά εξηγούσε ότι ήταν από το Παρίσι του Τέξας.. Εκεί έκαναν πρώτη φορά έρωτα οι γονείς τους. Εκεί είχε αγοράσει και ο πατέρας και ένα οικόπεδο για να ζήσουν. Ψάχνουν για το οικόπεδο, αλλά χάνονται στην έρημο. Έχει ένα αγόρι, τον Χάντερ, που τα χρόνια της απουσίας του μεγάλωνε με τον αδελφό του και τη γυναίκα του. Τους θεωρεί γονείς του πλέον, καθώς έχει ξεχάσει τους πραγματικούς του γονείς. Ο αδελφός του τον ενημερώνει ότι μια μέρα κάποιος τον έφερε με ένα αυτοκίνητο και από τότε ζει μαζί τους. Δακρύζει.

Φτάνουν στο σπίτι. Συναντιέται με το γιο του. Κρατούν αποστάσεις αρχικά. Ο άντρας δεν κοιμάται τα βράδια και κάνει δουλειές του σπιτιού.


Βλέπουν όλοι μαζί ένα βίντεο, όταν η οικογένεια ακόμη δεν είχε χωριστεί. Για πρώτη φορά βλέπουμε τη μητέρα του αγοριού. Το αγόρι πλησιάζει τον πατέρα.


Η κουνιάδα του Τράβις, η Ανν, που παρεμπιπτόντως είναι Γαλλίδα (το καταλαβαίνουμε από την προφορά της), του αποκαλύπτει ότι η γυναίκα του, Τζέην (που αγνοείται και αυτή), επικοινωνούσε μαζί της για να μαθαίνει για τον Χάντερ. Την τελευταία φορά, της ζήτησε να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα στο όνομα του Χάντερ και από τότε, το μόνο που γνωρίζει η Ανν είναι, ότι κάθε πέντε του μήνα η Τζέην καταθέτει ένα ποσό στο λογαριασμό, σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, που βρίσκεται στο Χιούστον. Ο Τράβις κατακλύζεται από την επιθυμία να τη βρει.

Ενημερώνει το γιο του ότι θα φύγει για να πάει να βρει τη μητέρα του. Ο μικρός θέλει να πάει μαζί του. Ο αδελφός του τον βοηθά οικονομικά. Ξεκινούν με τον μικρό. 

Τελικά τη βρίσκουν στην τράπεζα. Την ακολουθούν. Ζει σε οίκο ανοχής. Τα πρωινά εμφανίζεται σε δωμάτια με αμφίδρομους καθρέφτες και μιλάει με τους πελάτες μέσω τηλεφώνου. Ο Τράβις είναι πολύ συγκινημένος. Φεύγει χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Το βράδυ διηγείται στο γιο του, την ιστορία του πατέρα του με το Παρίσι, αλλά προσθέτει και κάτι: η μητέρα του ήταν μια απλή γυναίκα, νοικοκυρά, που φρόντιζε την οικογένειά της. Αλλά στον πατέρα του δεν έφτανε αυτό. Ήθελε μια fancy lady, όπως την αποκάλεσε και γι' αυτό η ιστορία του Παρισιού, που ξεκίνησε σαν αστείο, είχε καταντήσει εμμονή που εξευτέλιζε και γελοιοποιούσε τελικά τη μητέρα του. 

Αυτή η εμμονή του πατέρα οδήγησε και τους δύο γιους να επιλέξουν για συζύγους τους, δύο εντυπωσιακές γυναίκες και μάλιστα ο μεγάλος επέλεξε Γαλλίδα, χωρίς ωστόσο να θυμάται καθόλου την ιστορία με το Παρίσι. Ο Τράβις ήταν τόσο παθιασμένος με την Τζέην, που τη ζήλευε αφόρητα και δεν άντεχε στιγμή μακρυά της. Το πάθος του οδήγησε στη διάλυση της οικογένειας και στην προσωπική του καταστροφή. Στην αρχή ήταν πολύ ερωτευμένοι και πλήρεις μαζί. Όταν όμως εκείνη έφευγε για δουλειά, βασανιστικές σκέψεις ότι τον απατούσε, κατέκλυζαν το μυαλό του. Τον εξόργιζε ακόμη και το ότι η ίδια δεν τον ζήλευε κι έτσι θεωρούσε ότι δεν τον αγαπούσε. Άρχισε να αλλάζει συχνά δουλειές και να μεθάει. Όταν η Τζέην έμεινε έγκυος, ο Τράβις άλλαξε. Πίστεψε ότι τον αγαπούσε τελικά, αφού θα γεννούσε το παιδί του. Επέστρεψε στην κανονικότητα. Άλλαξε όμως και η Τζέην. Έγινε θλιμμένη  και απόμακρη. Έβλεπε το παιδί σαν τιμωρία, σαν βάσανο. Ήθελε την ελευθερία της και την ονειρευόταν κάθε βράδυ. Του είπε για τα όνειρά της και εκείνος την έδεσε στη σόμπα για να μην τη χάσει. Την επόμενη μέρα, ο Τράβις ξύπνησε ανάμεσα σε φλόγες, με τους δύο μοναδικούς ανθρώπους που λάτρευε, εξαφανισμένους. Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς της περιπλάνησής του, στον έρημο δρόμο της αυτογνωσίας.




Ο Τράβις πριν εξαφανιστεί και πάλι, άφησε ηχογραφημένο μήνυμα στο γιο του. Του έλεγε ότι, ο ίδιος δεν μπορούσε να είναι μαζί τους, διότι εκείνος τα κατέστρεψε όλα την πρώτη φορά και αντικρίζοντας τη μητέρα του και πάλι, κατάλαβε ότι θα το ξανάκανε. Όφειλε όμως να τους ενώσει, μιας και εκείνος τους χώρισε. Βεβαιώθηκε ότι ξαναέσμιξαν, μητέρα και γιος, και χάθηκε πάλι στην έρημο...



    Do you cry out in your sleep?

    All my failings exposed

    Gets a taste in my mouth
    As desperation takes hold
    And it's something so good
    Just can't function no more?

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

M Train

Λεβιάθαν ή το μυθικό τέρας που εμφανίζεται τόσο σε θρησκευτικά κείμενα όσο στην τέχνη και στην πολιτική θεωρία

Πρώτο ποστ για το 2020, αυτή τη θεσπέσια χρονιά #not!